gaara-sama123
Moderator
Dołączył: 09 Lis 2009 Posty: 2122
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 5 razy Ostrzeżeń: 1/5 Skąd: o czym ty do mnie rozmawiasz?? Płeć:
|
Wysłany: Sob 21:06, 11 Gru 2010 Temat postu: Dorayaki |
|
|
Składniki (4 porcje):
Ciasto:
3 jaja
3/4 szklanki cukru
3 łyżki wody
1 szklanka przesianej mąki
olej roślinny do smażenia
Nadzienie (pasta anko):
250 g czerwonej fasoli
2 szklanki cukru
1 łyżeczka soli
Przygotowanie:
Do głębokiego garnka wlej wodę i wsyp fasolę. Gdy woda w garnku zacznie wrzeć, zmniejsz ogień o gotuj jeszcze przez ok. 1 minut. Odcedź fasolę i włóż ją do garnka. Dodaj do niej cztery szklanki wody. Ponownie zagotuj aż do momentu wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuj przez godzinę (fasola musi zmięknąć). Odlej większość wody i dodaj cukier , sól i gotuj do momentu odparowania wody.
Odstaw do ostygnięcia.
Przygotuj ciasto: do miski wrzuć jajka, cukier i dokładnie roztrzep. Rozpuść sodę w wodzie i wlej ją do miski. Stopniowo dodawaj mąkę i mieszaj aż do uzyskania gładkiej masy. Podgrzej patelnię i dodaj odrobinę tłuszczu. Nabierz trochę ciasta, uformuj okrągłe ciastka i połóż na patelnię. Gdy na powierzchni pojawią się bąbelki powietrza, obróć ciasto. Powtarzaj aż do uzyskania ośmiu ciastek. Ciasteczka połącz w pary. Na jedną połówkę nałóż przygotowaną wcześniej, słodką pastę anko i przykryj drugą połówką. Delikatnie ściśnij brzegi połówek aby się ze sobą połączyły.
Post został pochwalony 0 razy
|
|